niedziela, 20 października 2013

Sałatka na jesienne wieczory

Gosia:
Dziś przepis na prostą sałatkę na jesienne wieczory.

Co potrzebujemy: 
- 2 jajka (120 g)
- 180 g fasolki czerwonej
- 10 g ( 2 łyżki) posiekanego szczypiorku
- 180 g cieciorki
- 3 kiszone ogórki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (10 g)
- sól, pieprz
- kromka pieczywa pełnoziarnistego

Co z czym ? 

Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę szykujemy dzień wcześniej (musi się namoczyć 12 godz przed gotowaniem) - to może być jedyny minus dla leniwych :)  Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy łyżkę jogurtu, przyprawy i gotowe !

Smacznego !


Tradycyjne kiszonki to bogate źródło witamin z grupy B. Tylko uważajcie jak je wybieracie - powinny być kiszone w sposób tradycyjny w zalewie solnej z przyprawami typu czosnek, chrzan, ziele angielskie a nie kwaszone w occie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz