poniedziałek, 21 października 2013

Dziś na śniadanie ...

Kasia:
Dzień Dobry !!
Pora wstawać i zacząć kolejny tydzień. Zdrowo i treningowo.
Dziś w śniadaniowym menu naleśniki. Omijane, bo kojarzą się z ciężkim i średnio zdrowym śniadaniem, ale nie musi tak być, jeśli dodamy odpowiednie składniki.

Co będzie nam potrzebne:
- mąka żytnia, pełnoziarnista
- otręby żytnie
- jajko
- mleko sojowe lub 0,5%
- woda
(ilości według uznania, zależy ile chcemy mieć naleśników)

Z czym je zjeść? U mnie twarożek na słodko:
- twaróg chudy
- odżywka białkowa (truskawkowa)
(można ją zastąpić cynamonem, odrobiną miodu, rodzynkami, kto co lubi)
- trochę mleka sojowego (żeby nie był za suchy) lub jogurt naturalny
- jako dodatek truskawki i borówki

Naleśniki:
Suche i mokre składniki mieszam oddzielnie. Następnie łączę cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Wylewam cienką warstwę masy na rozgrzaną, suchą patelnię lub zwilżoną odrobiną tłuszczu.
Po ścięciu góry przewracam naleśnik na drugą stronę. Czasami wyobrażam sobie, że jestem mistrzem kuchni i podrzucam naleśnik, który w powietrzu robi obrót Nie zawsze wychodzi, ale dodatkowy uśmiech na twarzy zaliczony :)

Mniam!!!
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz