poniedziałek, 21 października 2013

Spalamy już w kuchni !!

Kasia:
Aby spalić nadmiar tkanki tłuszczowej potrzebujemy aktywności fizycznej. Jednak nie jest to jedyny sprzymierzeniec w walce z nadmiarem kilogramów. Spalanie zaczynamy od kuchni. Co pomoże spalić tłuszcz? Już mówię:
Organizm spala więcej kalorii podczas trawienia białka niż w przypadku węglowodanów. Żołądek potrzebuje też więcej czasu na przetrawienie białka, co powoduje dłuższe uczucie sytości. Dodatkowo białko usprawnia metabolizm i obniża indeks glikemiczny posiłku. Dlatego w naszych codziennych posiłkach warto znaleźć miejsce na:

- chude mięso: białko zawarte w mięsie zapewnia uczucie sytości na długi czas, także spalanie kalorii podczas trawienia jest wydłużone. Cenne białko wybierajmy z głową: ciemne mięso zawiera dużo więcej tłuszczu niż białe, dlatego kurczak czy indyk to najlepszy wybór;

- ryby: mięso ryb pobudza metabolizm, wszystko za sprawą dużej ilości nienasyconych tłuszczów omega 3 - lepiej jednak przygotować rybę w sposób inny niż smażenie. Jak się okazuje szczególnie dobrym spalaczem tłuszczu jest łosoś;

- jogurt grecki: zawiera podwójną zawartość białka w porównaniu do innych jogurtów. Beztłuszczowy, o niskiej zawartości tłuszczu i cukru pozawala zachować szczupłą sylwetkę;

- mleko odtłuszczone: ma taką samą ilość białka i wapnia co w mleku 2%, a tłuszczu 2 razy mniej;

- jaja: badania pokazują, że zjedzenie jajka na śniadanie nasyci nas o wiele lepiej i na dłużej niż porcja węglowodanów czy zwykła kanapka. Jedno jajko to ok. 70 kcal. Jego trawienie trwa dłużej niż wysokowęglowodanowych posiłków;

- quinoa (komosa ryżowa): na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością białka (białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem).
Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, nadaje się więc dla osób na diecie bezglutenowej czy z celiakią. Zawiera za to duże ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek;

- fasola: 3 korzyści - jest warzywem ,dostarcza białka i jest doskonałym źródłem błonnika. Dzieki powolnemu trawieniu i stopniowemu wchłanianiu węglowodanów nie wywołuje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej;

- ostra papryka i ostre przyprawy stymulują krążenie krwi oraz usprawniają metabolizm, zmniejszają także nasz apetyt, ale tylko na krótki czas. Nie ma to znaczącego wpływu na utratę wagi, ale ludzie jedzą mniej, gdy ich jedzenie jest pikantne

-sałaty: tylko z dodatkiem oliwy z oliwek, zapominamy o kalorycznych sosach wypełniają żołądek między posiłkami, a na jej strawienie organizm potrzebuje dużo energii;

- grapefruit: związki zawarte w grapefruicie pomagają regulować poziom insuliny, która odpowiedzialna jest za magazynowania tłuszczu;

- arbuz: wysoka zawartość wody wypełnia jelita ,dając uczucie sytości i nie pozostawia miejsca na nic innego. Większość surowych warzyw i owoców jest bogata w wodę i witaminy i są przy tym niskokaloryczne;

- jagody: jak wyżej, duża zawartość wody i włókien utrzymują uczucie sytości. Dodatkowy plus - jagody są słodkie, co skutecznie hamuje apetyt na słodycze;

- jabłka, gruszki: bogate w błonnik, którego najwięcej jest pod skórką, daje poczucie sytości dzięki czemu chronią przed nadwagą;

- owsianka: bogata w błonnik daje uczucie sytości na dłużej. Wybieramy tylko te niesłodzone i bez dodatków, dodając suszone owoce, i przyprawy;

-kawa: tylko czarna, bo ,dodatek mleka, śmietanki itp. minimalizuje efekt stymulacji metabolizmu. Zawiera kofeinę i polifenole, które wspomagają odchudzanie.

- cynamon: można go dodać do kawy, jogurtu a nawet mięsa. Cynamon ma stabilizujący wpływ na poziom cukru we krwi, przyspiesza spalenie tłuszczu, zmniejsza apetyt.
Warto wiedzieć, jakie składniki odpowiadają za spalanie tkanki tłuszczowej. Jak widać jest ich sporo (dodam więcej) i mam nadzieję zadowolę najbardziej wybredne podniebienia.

Spalamy już w kuchni!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz