Niedziela tzw. dzień gospodarczy. Pranie kolorowe, pranie ubrań sportowych, prasowanie, pieczenie chleba itd., itd. Jednak popołudnie to zawsze pyszna kawa i chwila relaksu, zatem można usiąść i coś napisać.
Skoro często mowa o tym, by "jasne" zamienić na "ciemne" to właściwie dlaczego ? Może krótko na przykładzie makaronów, które uwielbiamy !
Biały, klasyczny makaron tak jak i białe pieczywo, to nic innego jak puste kalorie. Czy ktoś z Was potrafi się najeść jedną kromką białego pieczywa ? My na pewno nie :) Ale najeść się jedną kromką ciemnego pieczywa to już można. Tylko ciemnego prawdziwego a nie tego barwionego karmelem bo takich jest niestety na półkach w sklepach pełno.
Wracając jednak do makaronu - biały nie zawiera żadnych składników odżywczych, zgodnie z zasadą, że im bardziej przetworzony tym mniej wartościowy. Ciemny uzyskuje się z maki pełnoziarnistej, produkowanej z całego ziarna zboża czyli jądra, kiełka i łuski. Wszystko to mielone jest razem. Biały natomiast produkowany jest z mąki, której ziarno przed mieleniem zostało już oczyszczone. Stąd też ciemne makarony zachowują więcej witamin i soli mineralnych niż jasne ...
Wybierając się na kolejne zakupy zastanów się czy warto kupować biały makaron ...
co za kłasmtwa powtarzane chyba po kolorowych pismach, Makaron jasny oczywiście zawiera wiele składników odżywczych w tym dużo węgli i trochę białka, jest fajnym dodatkiem do posiłków przedtreningowych i potreningowych! jeśli się ktoś odchudza to nalezy baczniej się mu przyglądać, ale ogólnie prosze się lepiej z tematem zapoznać.
OdpowiedzUsuń