Gosia:
Czasem
wydaje nam się, że robimy wszystko – biegamy, pływamy, jeździmy na rowerze, ćwiczymy
przeróżne cardio, chodzimy na aerobik i nic. Waga stoi w miejscu,
sylwetka też się nie kształtuje. Robimy wszystko a zarazem nic. O co w tym
chodzi ? Powodów może być kilka. Po pierwsze robimy za dużo wszystkiego. Brak
regeneracji, wypoczynku. Po drugie nie
do końca chyba wiemy jaki jest nasz cel skoro wybieramy wiele form aktywności
na raz. Tutaj pojawia się magiczne słowo plan treningowy. Po trzecie ćwiczenia,
które wybieramy są po prostu nie dla nas. I po czwarte najważniejsze … D I E T A ! To zabójcze słowo, które wszystkim się kojarzy z
ograniczeniem jedzenia, męką, licznymi wyrzeczeniami. Ale nie o taką dietę
tutaj chodzi. Pisząc dieta mam na myśli zdrowe, racjonalne odżywianie. W tym
wszystkim dieta to podstawa ! 70 % naszego sukcesu to właśnie dieta ! Tym
postem chcę rozpocząć nasz zdrowo – niezdrowy alfabet jedzenia !
A jak ….
A w o k a d o
Kształtem
przypomina gruszkę czyli owoc ale owoce przecież nie mają tyle tłuszczu !! O co
chodzi z tym awokado ? Część z nas zapewne słyszało wiele dobrego o awokado ale
jednocześnie unika go ze względu na kaloryczność ( 100 g = 221 kcal). Fakt, ma
dużo kalorii ale to nie powinno nas do niego zrażać. Zawiera bardzo mało cukru
i właśnie dlatego awokado są tak ważne w procesach odchudzania. Znajdują się w
nim pewne włókna w dużych ilościach, które przyczyniają się do bardzo szybkiego
spalania tłuszczu. Często nazywane jest owocem alfabetu ponieważ zawiera w
sobie bardzo dużo witamin: A, C, E K i witaminy z grupy B6. To nie wszystko –
zawiera także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy. O czymś
zapomniałam ? Tak o potasie. Czyli zawiera pełną gamę wartości odżywczych, jaką
powinniśmy zapewnić sobie każdego dnia ! Awokado to taki owoc, który ma w sobie
wszystko co najlepsze dla naszego zdrowia.
Korzyści dla organizmu
Co
nam daje zjedzenie awokado ?
Chroni
nie tylko przed chorobami serca, cukrzycą, zawałem ale również pomaga zachować
dobry wzrok. Owoc ten to doskonałe źródło wapnia, który jest szczególnie ważny w
okresie dojrzewania a także dla dzieci i kobiet w ciąży. Mamy tutaj i potas,
który wpływa korzystnie na nadciśnienie tętnicze. Natomiast wysoka zawartość
antyoksydantów (witaminy A, E, C oraz karotenu) pomoże nam zregenerować mięśnie
po wysiłku, zapobiega starzeniu się organizmu, chroni przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników. Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze
jednonienasycone, które chronią organizm przed miażdżycą, zmniejszają stężenie
złego cholesterolu (LDL). A najważniejsza ich zaleta to stabilizacja poziomu
cukru we krwi a jak wiemy zbyt duże i częste wahania cukru w organizmie sprzyjają odkładaniu tej
znienawidzonej tkanki tłuszczowej. Dostarcza cennych nienasyconych kwasów
tłuszczowych, których organizm sam nie potrafi produkować a bez nich procesy
przemiany materii zostaną zaburzone. Dokładnie dzięki tym kwasom, nasz organizm
może produkować hormony, które pobudzają redukcję tłuszczów ! To jest ta
tajemnica awokado ! Kolejny ważny element – dla mnie w ostatnim czasie jeden z
najważniejszych – ochrona stawów. Awokado pomoże nie tylko zaleczyć stany
zapalne stawów ale również pozwala uniknąć wielu zwyrodnień i problemów
związanych z ruchem. To bardzo ważna informacja dla wszystkich ćwiczących. Zawiera także błonnik, który zapobiega zaparciom i dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. I na
koniec dodam , że awokado dodane do innych potraw przyspiesza wchłanianie
większości składników odżywczych.
Jakie awokado najlepsze?
Najlepsze
jest takie, które lekko (!) ugina się pod naciskiem palca, ale nie ma na skórze
ciemnych plam. Jeśli kupimy twarde awokado nie będzie miało smaku.
Przechowujemy je wtedy w temperaturze pokojowej do czasu aż nie dojrzeje.
Przekrojone na pół awokado należy skropić skokiem z cytryny, aby miąższ nie
brązowiał. Przekrojone przechowujemy w lodówce. Nie gotujemy, nie jemy skórki.
A z czym to jeść ?
- kanapka z awokado - doskonała alternatywa dla lubiących dżem, posypujemy owoc szczyptą soli
- koktajl owocowy z awokado - już plaster awokado dodany do koktajlu sprawi, że będzie on bardziej kremowy a smak bardziej orientalny
- jogurt z awokado - kawałki awokado wymieszane z kogurtem naturalnym - doskonała przekąska
- sałatka z awokado - np. sałata z serem mozzarella i kawałkami awokado.
Podsumowując - awokado to taka mała wróżka dla naszego organizmu. Wiele dobroczynnych zalet mimo dużej zwartości dobrych tłuszczów. Teraz już wiecie, że unikanie awokado ze względu na tłuszcze jest nierozsądne. Zapamiętajcie - awokado to w przewadze jednonienasycone kwasy tłuszczowe - coś bardzo cennego dla naszego organizmu.
Gdy tylko dopada mnie chandra lub ochota na czekolade - siegam po moj ulubiony przepis na male ''co nieco'' - czekoladowy mouse z awokado, a mianowicie:
OdpowiedzUsuń- 2 dorodne awokado
- 2 lyzki (stolowe) kakao
- 1 lyzka (stolowa) miodu lub syropu z daktyli
- 1 lyzeczka (od herbaty) cynamonu
- szczypta soli morskiej
Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na puszysta mase. Przekladamy do pucharkow i dekorujemy malinami. Przed podaniem mozna scholodzic w lodowce 20 min. Jednak mnie nigdy sie to nie udaje :) Palce lizac!
Trzeba sprawdzić przepis na własnym podniebieniu :)
Usuń