wtorek, 18 lutego 2014

Z cyklu: Fenix in da kitchen

Makaronowe muszle nadziewane kurczakiem z warzywami, czyli obiad o tym, jak kurczak balował nad morzem :)
 
What we need:
Piers z kurczaka
Cukinia
Papryka
Cebula
Marchewka
Pietruszka -natka
Makaron razowy- muszle
Oliwa z oliwek
Przyprawy do smaku -pełna dowolność, ja dodałam chilli, pieprz, imbir, paprykę słodka.
 
What to do:
Ilość warzyw, na oko pokroiłam na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuciłam do pojemnika od blendera i poszatkowałam. To samo z piersią z kurczaka. Nie mam maszynki do mielenia, wiec wykorzystałam ten sam pojemnik do szatkowania. Dodałam przyprawy, skropiłam oliwa z oliwek i 'zmieliłam' mięso. Odsączyłam poszatkowane warzywa żeby nie były za mokre i połączyłam z mięsem. Makaron wolałam wstępnie ugotować. Na opakowaniu instrukcja mówiła gotuj 6-7min wiec z gotowałam przez 4 minuty. Nadziałam każdą muszle farszem, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam folia i do piekarnika, na oko, na około 30 min. Nie znam dokładnego czasu, zawsze robię na wyczucie. Po pol godziny zdjęłam folie, wlaczylam termoobieg i 10 minut podpiekałam.
Zapach był niesamowity. Smak też !!

Kombinacje:
Kombinacja nr 1- przed włożeniem do piekarnika muszle można zalać przecierem z pomidorów. Podejrzewam ze wtedy nie trzeba gotować makaronu, bo powinien wchłonąć płyn, ale nie próbowałam, wiec się nie wymądrzam. Lepiej chwile pogotować.
Kombinacja nr 2- na każdą muszle można położyć kawałek Mozarelli.

Mozna kombinować, te dwa warianty extra przyszły mi na myśl w trakcie tworzenia.
Nie lubię trzymać się ściśle przepisów, wiec zawsze kombinuje po Fenixowemu.
Koniec gadania, pisania, czas na lunch!
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. To jest przepis dla mnie, już od jakiegoś czasu mam ochotę na takie muszle. Szukam prostego przepisu i ten wydaje się do wykonania nawet jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń