czwartek, 15 sierpnia 2013

Pora na obiad - naleśniki !!!!

Gosia:
Tak, uwielbiam naleśniki :) I nic tego nie zmieni ! W wolny dzień zawsze pozwalam sobie na 'słodkości' - oczywiście zdrowe ! Dziś na obiad naleśniki z pieczonym jabłkiem :)
 
Składniki:
- 1 jabłko (ok 200 gr)
- 1 jajko (ok 60 gr)
- 3 łyżki mąki z pełnego przemiału - nie zwykłej mąki !!! (ok 35 gr)
- woda
- szczypta soli
- 1/3 kostki chudego twarogu (ok 60 gr)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego z 'krówką' (ok 20 gr)
 
To do roboty ...
Umyte jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plastry. Wrzucamy je na rozgrzaną wcześniej patelnię i dusimy ok 5 min na niewielkiej ilości wody. W czasie duszenia jabłka szykujemy ciasto na naleśnik - czyli mieszamy mąkę, jajko, wodę i szczyptę soli po czym wszystko miksujemy. Ilość wody bo o niej nie napisałam wyżej - tyle aby ciasto miało konsystencję lejącej śmietany. Gotowe ciasto wlewamy na patelnię. Może być posmarowana delikatnie oliwą. Smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Naleśniki usmażone, jabłka podduszone - możemy zaraz jeść :) Na naleśniku układamy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym, jabłka podduszone możemy posypać cynamonem. Zawijamy i gotowe !!! Smacznego !! U mnie jeszcze borówka się wmieszała w to danie :)

 
Mąka z pełnego przemiału - jakość mąki jest określana poprzez jej typ - takie informacje muszą się znaleźć na opakowaniu. Typ ustala się na podstawie stopnia przemiału ziarna. Z ziarna oczyszczonego powstaje mąka, która ma najmniej składników odżywczych - zawiera przede wszystkim skrobię. Z ziaren z pełnego przemiału powstaje mąką, która jest bogata w witaminy i minerały. Typ mąki to liczba, która widnieje na opakowaniu np. 450, 2000. To informacja o tym ile substancji mineralnych zawiera mąką. Jeśli wybierzemy typ 450 to znaczy tyle, że nasza mąka zawiera 0,45 % substancji mineralnych, a mąka typ 2000 zawiera ich już 2 %. Im wyższy ten wskaźnik tym produkt jest zdrowszy.    
 
Najczęściej kupowane mąki pszenne :
 
- mąka typu 450 – tak zwana tortowa – najuboższa w minerały i witaminy
- mąka typu 500 – krupczatka (do kruchych ciast), poznańska (do wyrobu klusek i makaronów), wrocławska (do omletów i naleśników)
- mąka typu 550 – luksusowa
- mąka typu 750 – chlebowa (do standardowego, pszennego chleba)
- mąka typu 1400 – sitkowa
- mąka typu 1850 – graham (zawiera otręby)
- mąka typu 2000 – razowa (do chlebów pszennych razowych)
- mąka typu 3000 – z pełnego przemiału
 
Mąki żytnie :
 
- typ 580 – żytnia jasna
- typ 720 – pytlowa
- typ 1400 – sitkowa
- typ 1850 – starogardzka
- typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych)
- typ 3000 – z pełnego przemiału
 
Zapamiętajcie tyle, że im wyższy typ tym zdrowsza dla Was mąka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz