niedziela, 11 sierpnia 2013

Alfabet jedzenia

Kasia:
Owsianka z dodatkiem bananów to już moja poranna tradycja...


Bananowe smoothie również...


Dlatego dzisiejszy odcinek sponsoruje literka B. B jak banan.


Banan, jeden z najchętniej kupowanych przez nas owoców. Doskonały jako przekąska w pracy, szkole, przed i po treningu. Smaczny, słodki i bardzo odżywczy owoc kryje w sobie pełno witamin, naturalnego błonnika i minerałów.
Dla osób uprawiających sport owoce bananowca są swoistą skarbnicą nieocenionych składników. 

Co kryje w sobie banan?

- jest doskonałym źródłem energii zapewniającym siłę do ćwiczeń, średni banan to 90 kalorii;

- jest doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów z trzech źródeł cukrowych (fruktoza, glukoza i sacharoza). Ich podaż jest znacznie większa niż w innych owocach i wynosi ok. 20 g w 100 g. Im banan bardziej dojrzały tym więcej w nim cukrów prostych, a jednocześnie mniej skrobi;

- podaż potasu pozwala na zwiększenie koncentracji. Badania dowiodły, iż młodzież, która regularnie wprowadzała do diety banany uzyskała znacznie lepsze wyniki w czasie testów. Potas reguluje również ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu, co jest ważne w przypadku długotrwałego wysiłku;



- błonnik zawarty w bananach obniża poziom cholesterolu i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca;

- banan, jak na owoc, zawiera dużo, białka: 1,2 – 1,3  g w 100 g., białko to składa się z podstawowych aminokwasów i dzięki temu doskonale nadaje się do budowy mięśni;

-działają jak prebiotyk, stymulując rozwój przyjaznych bakterii w jelitach. Produkują również enzymy trawienne, które pomagają przyswajać składniki odżywcze 

-jedzenie bananów chroni przed kurczami mięśni w trakcie treningów oraz kurczami nóg w czasie snu;

- redukują obrzęki, chronią przed cukrzycą typu II, sprzyjają utracie wagi, wzmacniają system nerwowy, wspomagają produkcję białych krwinek – dzięki wysokiemu poziomowi witaminy B6;

- banan poprawia humor =) Zawiera witaminę B6, która ma wpływ na poziom glukozy we krwi, co wiąże się z naszym nastrojem. Zawiera również tryptofan, który jest prekursorem hormonu ‘szczęścia’ – serotoniny;

Oprócz tego badania przeprowadzone na Appalachian State University's Human Performance Lab w USA dowiodły, że banany mogą zastąpić napoje dla sportowców i mają nad nimi przewagę: zawierają przeciwutleniacze, których brakuje w tego rodzaju napojach. Są też bardziej odżywcze dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy B6. Ich skład obejmuje też korzystniejsze dla organizmu węglowodany.
Dla każdej osoby uprawiającej sport banan powinien być bardzo ważnym składnikiem diety. 

Kiedy jeść?
Banany najlepiej jeść 30–60 minut przed treningiem, podczas treningów trwających dłużej niż godzinę oraz natychmiast po treningu. 
Zjedzenie banana przed bieganiem oszczędza i ochrania glikogen skumulowany w wątrobie i w mięśniach, zachowując jego wystarczający poziom, aż do zakończenia treningu.
Banan zjedzony po wybieganiu uzupełnia poziom potasu i magnezu - elektrolitów, które zostały utracone wraz z potem. Warto pamiętać o ich skutecznym przeciwdziałaniu w powstawaniu skurczy mięśni.

Można jeść go osobno lub jako dodatek do musli, kefirów, jogurtów. W odpowiedniej ilości, a szczególnie podczas treningów banany nie są groźne nawet dla osoby odchudzającej się.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz