niedziela, 24 sierpnia 2014

Zboże przyszłości...A jak amarantus

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ceniony przez wielu za swoje wyjątkowe właściwości. Czas żebyśmy doceniły i my. Skoro Indianie nazwali go 'świętą rośliną', a dziś nazywany jest zbożem XXI wieku to musi być coś na rzeczy. 



Za co ceniony?:
  • jest łatwy w uprawie
  • produkuje sporo nasion używanych jako zboże
  • jest rośliną łatwo adaptującą się do zmian klimatycznych
  • dostarcza białka wysokiej jakości
  • nie wymaga długiego gotowania 
  • nie zawiera w swoim składzie glutenu
Zwiera:
  • więcej wapnia niż mleko!
  • więcej żelaza niż szpinak!
  • więcej magnezu niż czekolada!
  • więcej błonnika niż owies!
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża!
  • jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe!
  • skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana!
  • poza tym znajdują się jeszcze: cynk, potas i fosfor oraz witaminy B6, kwas foliowy.


Wartości odżywcze w 100g produktu:

wartość energetyczna - 367kcal
tłuszcz - 7,0g
 w tym kw.tłuszczowe nasycone - 1,5g
węglowodany - 59g
 w tym cukry - 1,7g
błonnik - 6,7g
białko - 13,6g
sól - 0,01g

Czas zaprosić amarantus do kuchni.
Można zaprosić go też na obiad, kolację (może być składnikiem sałatek, zapiekanek, placków zbożowo warzywnych itp), ale dziś będzie na śniadaniu.

Placki z amarantusem bez cukru i mąki


  • 4 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 2 duże łyżki otrębów
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie) 

Oddziel białko od żółtka. Żółtko ubij z amarantusem, otrębami i proszkiem do pieczenia, odstaw przynajmniej na 15 minut, by otręby napęczniały. Ubij białko na sztywną pianę. Do masy z amarantusem, delikatnie dodaj ubitą pianę porcjami, mieszając łyżką. Rozgrzej patelnię, najlepiej beztłuszczową, ale jeśli takiej nie masz, to dodaj troszkę tłuszczu, najlepiej roślinnego. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnie i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, po jakimś czasie odwróć placki na drugą stronę, ale już nie pod przykrywaj. 

Udekoruj ulubionymi owocami, ew. polej syropem z agawy żeby była słodkość i gotowe. 

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Pyszne:) Ostatnio zakochałam się w amarantusie. Korzystam ze stworzonej dla mnie diety z lionfitness.pl i właśnie amarantus pojawia się w wielu daniach:) Żałuję, że dopiero teraz po niego sięgnęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń