niedziela, 19 stycznia 2014

Dlaczego ciemny a nie jasny ?

Niedziela tzw. dzień gospodarczy. Pranie kolorowe, pranie ubrań sportowych, prasowanie, pieczenie chleba itd., itd. Jednak popołudnie to zawsze pyszna kawa i chwila relaksu, zatem można usiąść i coś napisać.
Skoro często mowa o tym, by "jasne" zamienić na "ciemne" to właściwie dlaczego ? Może krótko na przykładzie makaronów, które uwielbiamy !


Biały, klasyczny makaron tak jak i białe pieczywo, to nic innego jak puste kalorie. Czy ktoś z Was potrafi się najeść jedną kromką białego pieczywa ? My na pewno nie :) Ale najeść się jedną kromką ciemnego pieczywa to już można. Tylko ciemnego prawdziwego a nie tego barwionego karmelem bo takich jest niestety na półkach w sklepach pełno.
Wracając jednak do makaronu - biały nie zawiera żadnych składników odżywczych, zgodnie z zasadą, że im bardziej przetworzony tym mniej wartościowy. Ciemny uzyskuje się z maki pełnoziarnistej, produkowanej z całego ziarna zboża czyli jądra, kiełka i łuski. Wszystko to mielone jest razem. Biały natomiast produkowany jest z mąki, której ziarno przed mieleniem zostało już oczyszczone. Stąd też ciemne makarony zachowują więcej witamin i soli mineralnych niż jasne ...


Wybierając się na kolejne zakupy zastanów się czy warto kupować biały makaron ...

1 komentarz:

  1. co za kłasmtwa powtarzane chyba po kolorowych pismach, Makaron jasny oczywiście zawiera wiele składników odżywczych w tym dużo węgli i trochę białka, jest fajnym dodatkiem do posiłków przedtreningowych i potreningowych! jeśli się ktoś odchudza to nalezy baczniej się mu przyglądać, ale ogólnie prosze się lepiej z tematem zapoznać.

    OdpowiedzUsuń