czwartek, 1 sierpnia 2013

Alfabet jedzenia


Gosia:
Czasem wydaje nam się, że robimy wszystko – biegamy, pływamy, jeździmy na rowerze, ćwiczymy przeróżne cardio, chodzimy na aerobik i nic. Waga stoi w miejscu, sylwetka też się nie kształtuje. Robimy wszystko a zarazem nic. O co w tym chodzi ? Powodów może być kilka. Po pierwsze robimy za dużo wszystkiego. Brak regeneracji, wypoczynku.  Po drugie nie do końca chyba wiemy jaki jest nasz cel skoro wybieramy wiele form aktywności na raz. Tutaj pojawia się magiczne słowo plan treningowy. Po trzecie ćwiczenia, które wybieramy są po prostu nie dla nas. I po czwarte najważniejsze … D I E T A ! To zabójcze słowo, które wszystkim się kojarzy z ograniczeniem jedzenia, męką, licznymi wyrzeczeniami. Ale nie o taką dietę tutaj chodzi. Pisząc dieta mam na myśli zdrowe, racjonalne odżywianie. W tym wszystkim dieta to podstawa ! 70 % naszego sukcesu to właśnie dieta ! Tym postem chcę rozpocząć nasz zdrowo – niezdrowy alfabet jedzenia !

A jak ….

A w o k a d o
Kształtem przypomina gruszkę czyli owoc ale owoce przecież nie mają tyle tłuszczu !! O co chodzi z tym awokado ? Część z nas zapewne słyszało wiele dobrego o awokado ale jednocześnie unika go ze względu na kaloryczność ( 100 g = 221 kcal). Fakt, ma dużo kalorii ale to nie powinno nas do niego zrażać. Zawiera bardzo mało cukru i właśnie dlatego awokado są tak ważne w procesach odchudzania. Znajdują się w nim pewne włókna w dużych ilościach, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu. Często nazywane jest owocem alfabetu ponieważ zawiera w sobie bardzo dużo witamin: A, C, E K i witaminy z grupy B6. To nie wszystko – zawiera także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy. O czymś zapomniałam ? Tak o potasie. Czyli zawiera pełną gamę wartości odżywczych, jaką powinniśmy zapewnić sobie każdego dnia ! Awokado to taki owoc, który ma w sobie wszystko co najlepsze dla naszego zdrowia. 


Korzyści dla organizmu
Co nam daje zjedzenie awokado ?
Chroni nie tylko przed chorobami serca, cukrzycą, zawałem ale również pomaga zachować dobry wzrok. Owoc ten to doskonałe źródło wapnia, który jest szczególnie ważny w okresie dojrzewania a także dla dzieci i kobiet w ciąży. Mamy tutaj i potas, który wpływa korzystnie na nadciśnienie tętnicze. Natomiast wysoka zawartość antyoksydantów (witaminy A, E, C oraz karotenu) pomoże nam zregenerować mięśnie po wysiłku, zapobiega starzeniu się organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Awokado jest szczególnie bogate w tłuszcze jednonienasycone, które chronią organizm przed miażdżycą, zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL). A najważniejsza ich zaleta to stabilizacja poziomu cukru we krwi a jak wiemy zbyt duże i częste wahania cukru  w organizmie sprzyjają odkładaniu tej znienawidzonej tkanki tłuszczowej. Dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie potrafi produkować a bez nich procesy przemiany materii zostaną zaburzone. Dokładnie dzięki tym kwasom, nasz organizm może produkować hormony, które pobudzają redukcję tłuszczów ! To jest ta tajemnica awokado ! Kolejny ważny element – dla mnie w ostatnim czasie jeden z najważniejszych – ochrona stawów. Awokado pomoże nie tylko zaleczyć stany zapalne stawów ale również pozwala uniknąć wielu zwyrodnień i problemów związanych z ruchem. To bardzo ważna informacja dla wszystkich ćwiczących. Zawiera także błonnik, który zapobiega zaparciom i dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. I na koniec dodam , że awokado dodane do innych potraw przyspiesza wchłanianie większości składników odżywczych. 


Jakie awokado najlepsze?
Najlepsze jest takie, które lekko (!) ugina się pod naciskiem palca, ale nie ma na skórze ciemnych plam. Jeśli kupimy twarde awokado nie będzie miało smaku. Przechowujemy je wtedy w temperaturze pokojowej do czasu aż nie dojrzeje. Przekrojone na pół awokado należy skropić skokiem z cytryny, aby miąższ nie brązowiał. Przekrojone przechowujemy w lodówce. Nie gotujemy, nie jemy skórki. 

A z czym to jeść ? 
- kanapka z awokado - doskonała alternatywa dla lubiących dżem, posypujemy owoc szczyptą soli
- koktajl owocowy z awokado - już plaster awokado dodany do koktajlu sprawi, że będzie on bardziej kremowy a smak bardziej orientalny
- jogurt z awokado - kawałki awokado wymieszane z kogurtem naturalnym - doskonała przekąska 
- sałatka z awokado  - np. sałata z serem mozzarella i kawałkami awokado.

Podsumowując - awokado to taka mała wróżka dla naszego organizmu. Wiele dobroczynnych zalet mimo dużej zwartości dobrych tłuszczów. Teraz już wiecie, że unikanie awokado ze względu na tłuszcze jest nierozsądne. Zapamiętajcie - awokado to w przewadze jednonienasycone kwasy tłuszczowe - coś bardzo cennego dla naszego organizmu.

2 komentarze:

  1. Gdy tylko dopada mnie chandra lub ochota na czekolade - siegam po moj ulubiony przepis na male ''co nieco'' - czekoladowy mouse z awokado, a mianowicie:
    - 2 dorodne awokado
    - 2 lyzki (stolowe) kakao
    - 1 lyzka (stolowa) miodu lub syropu z daktyli
    - 1 lyzeczka (od herbaty) cynamonu
    - szczypta soli morskiej
    Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na puszysta mase. Przekladamy do pucharkow i dekorujemy malinami. Przed podaniem mozna scholodzic w lodowce 20 min. Jednak mnie nigdy sie to nie udaje :) Palce lizac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sprawdzić przepis na własnym podniebieniu :)

      Usuń