czwartek, 16 maja 2013

Pora obiadowa...alternatywa ryżu i kaszy.

Kasia:
Pora obiadowa się zbliża. Co tu dzisiaj ugotować. Ryż? Ryż był wczoraj? Makaron? Miałam zrobić przerwę. Hmmm, Gosia wspominałaś ostatnio o batatach. Nigdy nie jadłam. Dziś na obiad - bataty.


Obecnie batat jest uprawiany we wszystkich krajach międzyzwrotnikowych i podzwrotnikowych Ameryki, Afryki i Azji. Największym światowym producentem wilca ziemniaczanego są Chiny. Warzywa te pochwalić się mogą tytułem jednych z najbardziej odżywczych w przyrodzie. Wartość odżywcza bulw jest ok. 50% wyższa niż ziemniaków. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego (co usprawnia pracę ukł. pokarmowego), posiadają enzymy, które odpowiedzialne są za rozkład skrobi do cukrów, no i wartość energetyczna nie jest wysoka - 100g to 105kcal. świeżej masy bulwy. Nie ignorujmy słodkiego ziemniaka. Osobom na diecie powiem, że z ziemniakiem łączy go tylko nazwa.
Dlaczego warto sięgnąć po bataty?
- zawierają duże ilości b-karotenu, antyoksydantu o właściwościach zapobiegających chorobom serca oraz wielu nowotworom. Ma również korzystny wpływ na poprawę kondycji suchej i zniszczonej skóry;
- warzywa bogate w błonnik (oczyszczanie z toksyn), witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B (dzięki obecności wit. B6 nasz organizm nie jest narażony na zaleganie toksycznych związków) oraz mangan, potas, miedź, żelazo;
- składniki obecne w batatach wspomagają system odpornościowy;
- 300 g batatów = 100 g ryżu / płatków owsianych, a nadal mają niski indeks glikemiczny;
- wolne od tłuszczu a tym samym naładowane wit. E;
- wolne od cholesterolu, z bardzo niską zawartością sodu;
- jak już wcześniej wspominałam niskokaloryczne, są elementem wielu diet redukcyjnych;
- żołądek i trzustka lubią naturalną słodycz, a bataty je wzmacniają;
Jak wynika z powyższej wyliczanki, są bardzo zdrowe =)




No to próbujemy. Pierwszy gryz... ziemniak, ale słodki jak marchewka... i jaki delikatny smak.Pycha! Mi smakuje. Zjadłam dziś pieczone z kurczakiem i pomidorami. Pieką się znacznie szybciej niż zwykłe ziemniaki. Jutro chyba zrobię je z łososiem. Od dziś bataty wchodzą na stałe w mój jadłospis, jako alternatywa ryżu czy kaszy. 
Gosia próbowałaś? 

Gosia:
Kasia próbowałam :) Jakiś czas temu. A to dlatego, że podstawowym elementem zdrowotnym batatów są białka ! I szczerze ... nie przekonały mnie do siebie. Są za słodkie !!! W sumie ich nie piekłam zatem może odkopię moje zakupione 5 kg batatów i spróbuję pieczonych. Gotowane nie przechodzą mi przez gardło :) 
Wyczytałam natomiast, że świetnie smakują jako puree z cynamonem lub brokułami. Zatem jeszcze raz do nich powrócę i zobaczę czy w innej formie je przełknę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz