czwartek, 20 marca 2014

Nie zakwaszajmy się!

Nasz sposób odżywiania wpływa na zdrowie naszego organizmu. Świadomie lub nie możemy zakwaszać i burzyć nasze pH krwi,które w zdrowym organizmie jest zasadowe i wynosi ok 7.

Co zakwasza? Jakie są przyczyny, objawy? Już mowie.

 Żywność przetworzona, sery, słodycze, produkty zbożowe, produkty z duża zawartością soli, to one przede wszystkim zakwaszają. Nadmiar ich spożywania sprawia, ze nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie sam. Skutki? Odwapnienie, zwiększona podatność na złamania, pojawienie się osteoporozy, łamanie zębów, próchnice, paradontozę. Zakwaszenie grozi również miażdżycą, wylewami, cukrzycą oraz chorobami wątroby. Zaburzenia snu, częstsze infekcje to wszystko czeka zakwaszony organizm. Naszą dietę trzeba przeanalizować jeśli zaczynają nam wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra jest wysuszona. Co jeszcze powinno nas zaniepokoić? Ostre i przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, problemy trawienne, bóle mięśni, nawet przewlekle bole kręgosłupa czy zapalenia stawów.

Co jeść?

Jak najwięcej produktów zasadowych/alkalicznych, m.in. jabłka, buraki, awokado, sałata, czosnek, arbuz, szparagi, pietruszka, dynia, pomidory, siemię lniane, twaróg...

80% produktów w naszej diecie powinno być zasadotwórczych, 20 kwasotwórczych.

Produkty średnio kwasotwórcze to m.in. ryby, jaja kukurydza, płatki zbożowe, ryz brązowy, orzeski ziemne - pH 6,9-6,0.

Jak najmniej produktów mocno zakwaszających o pH 5,9-5,0: mięso i wędliny (głównie wieprzowina), cukier i produkty zawierające go, słodziki, alkohol, napoje gazowane, biała pszenna maka i produkty z mąką biała, biały ryz, sery żółte, kawa, czarna herbata, czekolada i sol.

Poczytajcie więcej o zakwaszeniu, a będzie Wam lepiej.

Oczywiscie dodatkiem i bronia w walce z zakwaszeniem jest rowniez AKTYWNOSC FIZYCZNA, wiec lece na trening :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz